Lider du af tandlægeskræk?

  • Sover du dårligt inden tandlægebesøg?
  • Har du ondt i maven?
  • Får du hjertebanken, svedeture, kvalme ved tanken om tandlæger?
  • Udsætter du tandlægebesøg indtil tandsmerterne er voldsomme?

Du lider sandsynligvis af odontofobi (tandlægeskræk) Du er ikke alene om det! Op med 30% af befolkningen har det ligesom dig. Det er bare ikke noget man snakker så meget om.

Behandling af tandlægeskræk.

Tandlægeskræk findes i mange grader - vi kan indrette os efter det du har behov for.

Lider du af alvorlig tandlægeskræk vil du sandsynligvis have brug for samtaler (en mere psykologisk behandling), at lære afslapning eller hypnose, samt gennemgå en meget langsom tilvænning. Vi har gode erfaringer med hypnose, som en hurtig og god hjælp. Vælger du, at gå ind i den psykologiske behandling, vil vi inden første besøg have bedt dig om, at udfylde et spørgeskema, for at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe dig. Ved den første samtale snakker vi om: hvordan din skræk er opstået? Hvordan du oplever det? Hvad der er værst for dig. Du behøver kun at få kigget på tænderne, hvis du selv har lyst. Derefter planlægger vi sammen, hvordan vi skal gribe det videre forløb an, da det er individuelt, hvordan vi bedst kan hjælpe.

Hvis du lider af mild tandlægeskræk, kan det hjælpe, at aftale et pausesignal, at holde flere pauser. Du hjælper os bedst ved at fortælle os, hvad du har det dårligst med. Du kan eventuelt høre musik i høretelefoner. Vi sørger for en god bedøvelse, som giver smertefri behandling og tager det stille og roligt under behandlingen. Du er selv med til at bestemme tempoet. Du kan også lære afslapning.

Test dig selv for tandlægeskræk.

Test dig selv med Corah Dental Anxiety Scale fra Forsknings og Behandlingscenter for Tandlægeskræk

1. Hvad ville du føle, hvis du skulle til tandlæge i morgen?

a) Jeg ville se frem til det som en forholdsvis behagelig oplevelse

b) Jeg ville være ligeglad

c) Jeg ville være lidt betænkelig ved det

d) Jeg ville være bange for at det ville blive ubehageligt og smertefuldt

e) Jeg ville være meget bange for hvad tandlægen vil foretage sig

2. Hvordan har du det, når du venter i tandlægens venteværelse på at det bliver din tur?

a) Afslappet

b) En lille smule uafslappet

c) Spændt

d) Angst og bange

e) Så angst og bange at jeg sommetider sveder og næsten føler mig dårlig

3. Hvordan har du det, når du sidder i tandlægestolen og venter på at tandlægen klargør boret til dine tænder?

a) Afslappet

b) En lille smule uafslappet

c) Spændt

d) Angst og bange

e) Så angst og bange at jeg sommetider sveder og næsten føler mig dårlig.

4. Du er hos tandlægen for at få renset tænder. Hvordan har du det, medens tandlægen får de instrumenter, der skal bruges til at rense dine tænder med?

a) Afslappet

b) En lille smule uafslappet

c) Spændt

d) Angst og bange

e) Så angst og bange at jeg sommetider sveder og næsten føler mig dårlig

POINT:

A: 1 point

B: 2 point

C: 3 point

D: 4 point

E: 5 point

Tæl dine point sammen.

Vores fortolkning:4-7 point : næsten eller ingen angst. Du har formentlig en rar og forstående tandlæge!

Vores fortolkning: 8-11 point: mild til moderat angst. Snak med din tandlæge om de ting, du har det lidt svært med, så I sammen kan forebygge at angsten udvikler sig. Pas godt på dine tænder og sørg for at få regelmæssige tandeftersyn, så du kan undgå større behandlinger. Bed om god bedøvelse, så du får smertefri behandling.

Vores fortolkning: 12 -16 point: moderat til intens angst. Du har haft nogle ubehagelige og smertevoldende oplevelser hos tandlægen. Du ringer afbud og udsætter tandlægebesøg. Din angst fylder en del for dig og er ved at være svær at styre, det er ikke længere noget, der kan klares ved at tage sig sammen. Din tillid til tandlæger er ikke så stor. Det er tid til at bryde den onde cirkel !
Find en tandlæge, som du kan have tillid til og føle dig tryg ved, som kan tage hensyn til din tandlægeskræk. Tænk nærmere over, hvad det er, du er bange for. Bed tandlægen om en samtale, hvor du forklarer, hvad du er bange for. Lav aftaler, som du ved, du kan klare at gennemføre. Bed om god tid, forklaringer og pauser på et signal fra dig. Det er vigtigt, at tandlægen respekterer dig og din smertegrænse. Få regelmæssig tandeftersyn med kortere interval i starten. Det er hurtigere, lettere og billigere at lave huller, mens de er små - så har du større chancer for at undgå rodbehandling.

Vores fortolkning: 17-20 point. Fobi. Din angst styrer nu helt dit forhold til tandlæger, som du ikke længere har tillid til. Du føler total panik, bare nogen snakker om tandlæger. Alt, hvad der sker, hos tandlægen gør ondt og er meget ubehageligt. Du kommer kun ved voldsomme smerter og kan have stærke smerter fra tænderne, som du klarer med smertestillende medicin. Du vil gerne passe på dine tænder og har dårlig samvittighed over, at du ikke kan klare at komme til tandlæge. Det er ofte noget du ikke snakker så meget med andre om. Du kan have andre angstproblemer.
Begynd på en frisk som ovenfor - det er aldrig for sent ! Søg psykologhjælp til at lære dig at styre angsten, hvis tandlægen ikke kan hjælpe dig nok. Afspændingen og hypnose kan også være en stor hjælp.

Held og lykke!