Behandling af tandlægeskræk med hypnose

I Danmark praktiseres klinisk hypnose af tandlæger, læger og psykologer som er medlemmer af Dansk selskab for klinisk Hypnose og underlagt selskabets etiske regler. Den kliniske hypnose har intet at gøre med de sceneshow, som visse hypnotisører optræder med. Jeg har taget grundkursus og forsættelseskursus i klinisk hypnose i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose i 1995. Kurserne giver indsigt og træning i anvendelse af klinisk hypnose indenfor psykologisk behandling, almen lægepraksis og tandlægebehandling.

Hvad er hypnose?

Hypnose er en ændret bevidsthedstilstand med koncentreret opmærksomhed, hvor personen er i trance. Trance kan beskrives som den tilstand man er i lige inden man vågner eller sover. Man er halvt vågen og kan høre lydene omkring sig, men er lidt ligeglad. I trance har man lettere adgang til at arbejde med underbevidstheden, hvor der kan sidde nogle ubehagelige oplevelser som kroppen husker og reagerer på. Oplevelserne kan sætte sig som angst, som er helt udenfor ens sædvanlige kontrol.

Kan alle hypnotiseres?

Der skal være en stor grad af tryghed og tillid mellem behandleren og patienten. Der vil aldrig kunne foregå noget som overskrider den hypnotiseredes grænser. Det er ikke alle der kan hypnotiseres. Ca. 10% vil ikke have virkning af hypnose.

Hvordan kan hypnose bruges hos tandlægen?

Hypnose kan være en god hjælp til selvhjælp. Man kan lære at styre sin angst og de reaktioner man får i kroppen når man skal til tandlæge. (ondt i maven, hjertebanken, svedige hænder, kvalme m.m.) Man kan blive i stand til at bevare kontrollen over sig selv og situationen. Man kan ved hjælp fra hypnosen drømme sig ind i en dejlig afslappet tilstand hvor man ikke bliver påvirket mens man får behandlet sine tænder. Nogle kan endda også lære at styre smerteoplevelsen. Hypnosen kombineres med samtaler og langsom tilvænning til de ting der foregår hos tandlægen. I hypnosen har man også mulighed for at gå tilbage i tiden og kigge på den oplevelse som har sat sig til tandlægeangsten. Man kan på den måde arbejde med den ubehagelige hændelse og få den bearbejdet.